A Buddhizmus-Kutatás Központja, Budapest

Budapest 1088 Múzeum krt. 4/F
Tel./Fax: 411-6550/2241
e-mail: bcbs@btk.elte.hu

   

Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche


Tibeti buddhista tanító, író, filmrendező. 1961-ben született Bhután keleti részén. Hét éves korában Őszentsége Sakya Trizin Rinpoche, a tibeti Sakya iskola vezetője ismerte fel Jamyang Khyentse Wangpo (1820-1892) harmadik újjászületéseként.

Jamyang Khyentse Wangpo nagyrabecsült tanító, tudós, tertön (vagyis az elrejtett buddhista tanítások megtalálója) volt, s egyben a XIX. századi tibeti ökumenikus mozgalom, a Rime (tib. ris med, “osztatlan”) egyik vezéralakja. A mozgalom alapvető célkitűzése az volt, hogy a Dalai Láma vezette Geluk szerzetesrend politikai és kulturális hegemóniájával szemben egységesítse a többi tibeti buddhista iskolát, ennek kapcsán azonban tevékenysége kiterjedt arra is, hogy a jövő számára megőrizze a tibeti kultúra rendkívül változatos és végleges eltűnéssel fenyegetett kisebb buddhista és nem-buddhista hagyományait.

A jelenlegi Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche is ezt az ökumenikus szemléletet képviseli, de még szélesebb kulturális keretben, mely immár nem korlátozódik a tibeti buddhizmusra, hanem magába foglalja a legkülönbözőbb buddhista hagyományokat is.

A hagyományos tibeti buddhista szerzetesi képzés mellett, melynek során legfontosabb mestere Őszentsége Dilgo Khyentse Rinpoche volt, nyugati tudományos oktatásban is részesült a londoni SOAS egyetemen.

The Khyentse Foundation Az általa létrehozott számos kisebb buddhista központon (Indiában, Bhutánban, Ausztráliában, Észak Amerikában, és a Távol-Keleten) kívül több nagyobb szervezetet alapítása is személyéhez köthető. 1989-ben hozta létre a Sziddhártha Szándéka (Siddhartha’s Intent) nevű, kisebb helyi csoportokra épülő, nemzetközi buddhista non-profit szervezetet, melynek célja a buddhista tanítások megőrzése, és értő közvetítése. 1993-ban a tibeti menekült gyermekek oktatásának támogatására alapította a Fehér Lótusz Jótékonysági Alapot (White Lotus Charitable Trust), ami a hasonló gondolkodású humanistáknak köszönhetően mára a gyeremekek és nők oktatásáért, egészségéért és biztonságáért az egész világon tevékenykedő Lotus Outreach nevű szervezetté nőtte ki magát. 2001-ben hozta létre a Khyentse Foundationt, mely jelenleg az ELTE Buddhizmus Kutatás Központját is támogatja, erről bővebben itt olvashat a honlapon. A Khyentse Foundationhöz tartozik továbbá a 84.000 elnevezésű project, melynek célkitűzése, hogy a teljes tibeti buddhista kánonról angol nyelvű fordítást készítsen.

Khyentse Rinpoche változatos tevékenységéhez a filmkészítés is hozzátartozik. Rendezőként és forgatókönyvíróként eddig négy filmet készített: a többszörös díjnyertes The Cup-ot 1999-ben, 2003-ban jelent meg a Travellers and Magicians, 2013-ban a Vara: A blessing, és 2016-ban a Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait.