ELTE Távol-keleti Intézet, Budapest

1088 Budapest Múzeum krt. 4/F
Telefon: 411-6550
tavolkeletint@btk.elte.hu

 

Buddhológia és Tibetisztika Tanszék

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán új tanszék alakult a tibetisztika és a buddhológia kutatásának és oktatásának intézményi egységeként. A tibetisztika és a buddhizmus tudományos kutatása szempontjából is mérdföldkő az új tanszék létrejötte, olyan eredmény, amelyben az előttünk járó tudósgenerációk munkája is összegződik, és lehetőséget nyit annak folytatására.

A Buddhológia és Tibetisztika Tanszék alapító ünnepségére 2019. május 28-án került sor az ELTE Távol-keleti Intézete és a Tibet Társaság szervezésében.

Az új tanszék jelentőségéről, előzményeiről és perspektíváiról szólt köszöntő beszédében Prof. Dr. Borhy Lászó akadémikus, az ELTE rektora, Prof. Dr. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja. Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese, a Távol-keleti Intézet igazgatója, és Prof. Dr. Ruzsa Ferenc, a Buddhológia és Tibetisztika Tanszék leendő vezetője.

Terjék József tibetológus, az ELTE nyugalmazott oktatója, a Tibet Társaság örökös tiszteletbeli elnöke előadást tartott a tibeti filológia magyarországi kezdeteiről, a buddhizmuskutatás előzményeiről.