ELTE Távol-keleti Intézet, Budapest

1088 Budapest Múzeum krt. 4/F
Telefon: 411-6550
tavolkeletint@btk.elte.hu

 

Meghívó

Az ELTE Távol-Keleti Intézetének Buddhológia és Tibetisztika Tanszéke
és Buddhizmus-kutatás Központja

meghívja Önt

a Khyentse Foundation támogatásával szervezett

Magyar buddhológiai konferenciára


Időpont: 2024. július 11. 10:00

Helyszín: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt 4./F épület, magasföldszint, Kodály terem

Meghívó és programELTE Távol-keleti Intézet


A Távol-keleti Intézet Magyarországon az egyetlen olyan intézet, amely a Távol-keleti nyelvek és kultúrák oktatására és kutatására szakosodott. Jogelődjét, a Kelet-ázsiai Intézetet 1924-ben alapították Pröhle Vilmos professzor vezetésével. A modern távol-keleti nyelvek és kultúrák iránti növekvő érdeklődés miatt 2008-ban a távol-keleti szakok kiváltak az Orientalisztikai Intézetből, és megalakult a Távol-keleti Intézet.
Az Intézet BA képzéseinek elsődleges célja, hogy a diákok magas szinten elsajátítsák valamelyik távol keleti nyelvet (kínai, japán, koreai, mongol, tibeti) és megismerjék a távol-keleti kultúrát. Az itt szerzett tudás nagyban segíti elhelyezkedésüket olyan intézményeknél vagy vállalatoknál, ahol szükség van valamelyik modern távol-keleti nyelv tudására és a távol-keleti kultúrák ismeretére. A tudományos kutatás iránt érdeklődők a BA szinten megszerzett ismereteiket gyarapíthatják az Intézet MA és Ph.D. képzésein, a nemzetközileg elismert oktatók segítségével elmélyedhetnek a távol-keleti nyelvek és kultúrák kérdéseiben.


HÍREK

Megjelent a Kínai-Magyar Nagyszótár!

A kétkötetes szótár főszerkesztői munkáját Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyek rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE BTK Távol-Keleti Intézet igazgatója és Dr. Bartos Huba, az ELTE BTK Távol-Keleti Intézet docense, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatóhelyettese látta el.

A szótár 6090 első szintű írásjegy-címszót, 73.947 kapcsolt, összetett címszót valamint 46.297 használati példát tartalmaz. A szótár, amely nem csak Magyarországon, de a Közép-Kelet-európai régióban is egyedülálló, tartalmazza az utóbbi évek legújabb kifejezéseit is, továbbá pinyin átírást is ad az összes címszóhoz és példához.

Hamar Imre-Bartos Huba: Kínai-Magyar Nagyszótár

A szótár létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kínai Nyelvoktatási Tanács, (Guojia Hanban, 国家汉办) támogatta.

A szótárról további információt az Akadémiai Kiadó honlapján talál:
https://akademiai.hu

A szótár alkalmazás formájában is használható:
https://www.szotar.net