ELTE Távol-keleti Intézet, Budapest

1088 Budapest Múzeum krt. 4/F
Telefon: 411-6550
tavolkeletint@btk.elte.hu

 

ELTE Konfuciusz Intézet

Az ELTE Konfuciusz Intézet elsődleges célja a kínai nyelv és kultúra megismertetése és népszerűsítése Magyarországon. Az Intézet 2006-os megalakulása folyamatosan törekszik rá, hogy egyre több ember számára tegye lehetővé a kínai nyelv minél magasabb színvonalon való elsajátítását. Minden hónapban indítjuk ingyenes ismerkedő nyelvtanfolyamainkat, amelynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a kínai nyelv alapjaival, és kötelezettségek nélkül eldönthetik, hogy szeretnék-e folytatni e különleges nyelv tanulását. Azok számára, akik sikeresen elvégezték az ismerkedő nyelvtanfolyamot, és kedvet éreznek a folytatáshoz, a Modul 1-es, illetve a Modul 2-es nyelvtanfolyamainkon 50, illetve 20%-os kedvezményt biztosítunk a tandíj összegéből. Az ELTE Konfuciusz Intézetben jelenleg 16 szinten folyik nyelvoktatás modulos rendszerben, és folyamatosan indulnak minden szinten nyelvtanfolyamaink kezdőtől haladó szintig.

A kínai nyelv iránt érdeklődőknek már nem csak az ELTE Konfuciusz Intézet keretében zajló nyelvtanfolyamok keretében nyújtunk lehetőséget a kínai nyelv elsajátítására, hanem évről-évre több felsőoktatási intézményben, illetve középiskolában. Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, a Budapesti Corvinus Egyetemen, az ELTE Trefort Ágoston Gykorló Gimnáziumban, a Madách Imre Gimnáziumban és a Lauder Javne Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, Pécsett a Pécsi Tudományegyetemen és a Leőwey Klára Gimnáziumban, Debrecenben a Debreceni Egyetemen és a Discimus Üzleti Akadémián, Miskolcon a Miskolci Egyetemen, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, Veszprémben a Pannon Egyetemen, Győrött a Széchenyi István Egyetemen, a Móra Ferenc Gimnáziumban, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban és a Révai Miklós Gimnáziumban, Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnáziumban, Egerben a Eszterházy Károly Főiskolán és a Dobó István Gimnáziumban, Szolnokon pedig a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában, a Varga Katalin Gimnáziumban és a Verseghy Ferenc Gimnáziumban tanulhatnak kínaiul a diákok az ELTE Konfuciusz Intézet szakképzett, anyanyelvi tanárainak segítségével.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban, a Madách Imre Gimnáziumban, és a Dobó István Gimnáziumban a kínait már második idegen nyelvként is választhatják a diákok, és érettségi vizsgát tehetnek belőle. E mellett az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium segítségével lehetőséget biztosítunk azok számára, akik intézményes keretek között még nem tanulhattak kínaiul az osztályozóvizsgák letételére, és az érettségi vizsgán való részvételre. Szintén a középiskolás diákok kedvéért készül az ELTE Konfuciusz Intézet gondozásában egy kifejezetten magyarok számára kifejlesztett négy kötetből álló tankönyvsorozat, amelynek első két kötete már kapható az Intézetben. Az első kötet a HSK 1-es, a második a HSK 2-es, a harmadik a HSK 3-as, a negyedik pedig HSK 4-es nyelvvizsgához szükséges tananyagot tartalmazza, ezzel is segítve a diákokat a nyelvvizsgára való felkészülésben.

Azok kedvéért, akik szeretnék próbára tenni a tudásukat, az ELTE Konfuciusz Intézet évente két alkalommal megszervezi és lebonyolítja HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) nyelvvizsgát, a Kínai Népköztársaság által kidolgozott, az egész világon egységes és elismert szintfelmérő vizsgát. 2013-ban május 12-én és december 1-én kerül megrendezésre a HSK nyelvvizsga, amely az Oktatási Hivatal által megszabott eljárás keretében már honosíttatható, így Magyarországon is elfogadottá tehető. Azok számára, akik jobban szeretik a hagyományos „kétnyelvű” nyelvvizsgát, lehetővé tesszük az ITK Origo Nyelvvizsgaközpont segítségével a nyelvvizsga letételét alap-, közép- és felsőfokon.

A Konfuciusz Intézetek világszerte nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy motiválják a diákokat a kínai nyelv minél magasabb szinten való elsajátítására. Gimnazista diákok számára minden évben lehetőséget biztosítanak egy nyári táborban való részvételre Pekingben, ahol a diákok közelebbről is megismerkedhetnek a kínai kultúrával és Peking városával. Szintén minden évben meghirdetésre kerül az Konfuciusz Ösztöndíj, amelynek segítségével a pályázók belekóstolhatnak a kínai diákok életébe.

Az egyre bővülő oktatási tevékenyég mellett az ELTE Konfuciusz Intézet változatos és érdekes kulturális programokkal várja az érdeklődőket. Rendszeresen megrendezésre kerülnek ingyenes kalligráfia, csomózó és mahjong tanfolyamok, folyamatosan zajlanak előadássorozatok a kínai kultúráról, orvoslásról, valamint gazdasági életről, de időről-időre meghirdetésre kerül mozi est, főzőtanfolyam, és kínai-magyar klub is. Az ELTE Konfuciusz Intézetnek országszerte jelenleg 30 kínai, mint idegen nyelv szakos tanára dolgozik, akik évente kb. 2000 diákot ismertetnek meg a kínai nyelv és kultúra alapjaival. Az Intézet célja, hogy minél több városban oktatási központot hozzon létre, és egyre több diáknak tegye lehetővé a kínai nyelv elsajátítását.

konfuciuszintezet.hu